NEW PHILHARMONIC OF YEKATERINBURG

WINNER - 2nd PRIZE

YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS (1)

The project area needs to be physically and functionally reconnected to the City, moving from a NON-PLACE (detached from the surrounding, no easy access, no designed green spaces, no attractive functions, the back side of the buildings is not valued) to a URBAN PLACE . But how it would be possible to transform an inactive monofunctional space, a NON-PLACE , into a DESTINATION PLACE ?

YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS (5)

The strategy is to combine the three city systems of the neighborhood into a new music district through three simple actions: allowing the urban fabric to enter the site, outlining the main paths and access, and involving the Existing Philharmonic;designing a permeable public green park, able to restore the natural aim of the site; inserting a new urban attractive landmark.

YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS (9)

The site area becomes a piece of the city involved in the urban dynamics with a strengthened recognizable attitude. How is it possible to make the three different systems working together to promote a regenerative process? The new urban aim of the project determines its genesis by overlapping layers, preserving their peculiarities, but intertwining in a unitary organism.

YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS (8)

The City Garden at the rooftop level enforces the relationship with the natural landscape, accessible from each side of the project area. The urban paths flow at the ground level, keeping it completely open to the public. The Lobby is placed at the underground level, and becomes the central space connecting the three Halls.

YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS (2)

The design process of stratification needs a clear hierarchy of the volumes and open spaces, where a connecting element of the different functional layers will be able to promote the regeneration of the site and extending it to the surrounding urban area.

YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS (3)

The new Concert Hall becomes the urban landmark able to link the new complex to the already existing buildings, as a connection point between the historical heritage of the City and its projection towards

the future. It is a new epicenter, visible from all the levels, both from the inside functions and outdoor spaces, acting as a characterizing and redeveloping element of the area.

YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS (4)

The design strategy provides circumscribed DEMOLITION OPERATIONS in order to achieve two main goals: the first one is to FREE THE MAIN URBAN FRONT ON Karl Liebknecht Street. The residential building will be demolished, giving space for the new Main Square and the Entrance to the Music District. The second is to outline a new catalyst and attractive center for the new buildings, and the surrounding old Philharmonic and Theatre Institute. To do so, the two-story rehearsal building is planned to be demolished, and its functions will be inserted into the new complex

YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS (6)

Today, fewer and fewer people are going to attend concerts or live shows, due to the busy life and the lack of free time for personal passions. The Music District proposes an urban place ready to welcome not only the spectators, but to involve especially the visitors crossing through the area, showing the musical spaces from everywhere to attract the citizens.

YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS (7)

It is a space devoted to music, that shows its heterogeneous facets through very different spaces. People can share the musical experience together in the Main Hall or in the flexible one, in the Outdoor Theater or in the Performance Square enforcing the relationship between musicians and people. This is not just an unchangeable building, but the natural extension of the dynamic urban surrounding, able to embrace people allowing to get away from everyday life in favor of music.

YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (1)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (9)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (8)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (7)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (5)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (6)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (11)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (10)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (12)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (13)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (14)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (4)
YEK_©ALVISI KIRIMOTO +TARI-ARCHITECTS_Drawing (3)

Alvisi Kirimoto And Partners + TA.R.I-Architects

Collaborators: Luna Artoul,  Michael Birman, Yamil Alejandro Ini, Roberta Menaguale, Anastasiia Orlova, Chiara Segatori.

Venue Designer:

Alban Bassuet PresenceLab

Structure engineering:

GIPROTEATR